Minimalistisch leven

Minimalistisch leven

We leven elke dag tussen de verleidingen en zien overal reclames die ons vertellen wat we wel niet allemaal nodig hebben. Hierdoor halen we onbewust heel veel spullen in huis. Dit slaan we allemaal op en voor je het weet puilen je kasten uit en kan je niks meer vinden. Ondanks dat het kopen ervan je een fijn gevoel gaf, is het resultaat juist stressvol.

Maar waarschijnlijk ken je ook dat heerlijke gevoel van een net opgeruimde kast. Of van het weggooien van het oudpapier, nadat je je administratie hebt uitgezocht. Naast spullen kopen, vinden we spullen weggooien ook heel fijn. Het is een heerlijk idee om te weten dat er geen onnodige spullen meer in huis liggen. Er zijn alleen dingen die je nodig hebt of gewoonweg mooi vindt. Dat zorgt voor rust in je hoofd. Het ruimt dus ook mentaal lekker op.

Omdat het opruimen me uiteindelijk meer rust geeft dan de impulsaankopen die ik doe, ben ik me de laatste tijd aan het verdiepen in minimalistisch leven. Leven met minder spullen om me heen. Puur om te kijken wat dat met me doet.

Mijn huidige conclusie: het zorgt voor een heerlijk opgeruimd en vrij gevoel. Lees verder voor mijn tips.

Binnenkort ga ik beginnen met Project 333, maar daarover later meer. Eerst wil ik de twee tips geven die mij hebben geholpen om nu, direct, te beginnen met een opgeruimder leven.

Mocht je hier ook mee aan de slag willen gaan, let dan goed op jezelf. Zorg ervoor dat het geen ‘moeten’ wordt, want dat zorgt alleen maar voor meer stress en dat wilden we juist verminderen. Bekijk de tips, misschien zit er iets bij wat je zo nu en dan kan uitproberen.

Koop minder

Klinkt logisch toch? Maar het is moeilijker dan je denkt. Heel veel aankopen doe je namelijk zonder er echt bij stil te staan en dat ga je nu juist wel doen. Elke keer als je in een winkel op het punt staat om iets te kopen, sta dan even stil en bedenk dit: heb ik dit echt nodig?

Heb ik een nieuw net bloesje nodig, terwijl ik de vijf die ik al in de kast heb hangen amper draag? Of die foundation, waarvan ik denk dat het de juiste kleur is, maar het eigenlijk niet zeker weet. Kopen kan een fijn gevoel geven, maar het ongebruikt in je kast zien staan doet juist het tegenovergestelde. Sta dus even stil, voordat je het op de toonbank legt.

Ruim één categorie tegelijk op

Als je ook al wilt beginnen met opruimen, begin dan met één categorie. Neem bijvoorbeeld de verzorgingsproducten in je badkamer. Leg alles wat je in huis hebt in het midden van je badkamer en sorteer het. Leg dus (o.a.) de douchegels, de tandpasta’s, de (half gebruikte) deobussen en de shampooflessen in groepjes bij elkaar. Ik merkte toen ik dit deed, dat ik van veel producten meerdere verpakkingen had en dus voorlopig geen nieuwe hoefde te kopen.

Als je het hebt gesorteerd, stop je het in een krat of doos. Deze doos kan je in je badkamer laten staan of op een plek zetten die voor jou handig is. Wanneer er iets op is in de badkamer, pak je een nieuw product uit de doos. Pas als je iets echt niet meer hebt, mag je een nieuwe kopen. Maar blijf ook bij deze aankopen denken: heb ik het echt nodig?

Door het gebruik van deze tips zal je merken dat je voorraad langzaam slinkt en dat er minder nieuwe producten bijkomen. Bijkomend voordeel is, naast meer rust, dat het goed is voor je portemonnee én voor het milieu.

Met minimalistisch leven bedoel ik dus niet dat ik wil leven in een zwart en wit huis, zonder schilderijen aan de muur. Dat is de minimalistische designstroming. Met minimalistisch leven wordt bedoeld dat je alleen leeft met de spullen die waarde voor je hebben. Bijvoorbeeld doordat je ze nodig hebt of ze gewoon mooi vindt. Een huis hoeft er dus niet leeg uit te zien, zolang alles maar door jou wordt gewaardeerd. 

2 gedachten over “Minimalistisch leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *