Een klein momentje voor jezelf

Een klein momentje voor jezelf

Er zijn van die momenten in het leven waarop je wordt opgeslokt door het leven zelf. Je hebt bijna geen tijd meer voor jezelf, je bent constant bezig. Deze momenten zijn soms onvermijdelijk. Je hebt bijvoorbeeld jonge kinderen die al je aandacht vragen of er is een familielid dat jouw zorg en aandacht nodig heeft. Misschien ben je op je werk wel bezig met een belangrijk project dat al je tijd en aandacht vraagt, dan blijft er maar weinig tijd over om tot rust te komen.

Ik ben in dit soort momenten geneigd om de tijd die ik wel echt moet nemen voor mezelf, zoals douchen en ontbijten, heel gehaast te doen. En dit is een slechte zaak, want juist deze momenten zijn een kans om tussen de bedrijven door even te aarden en jezelf op te laden. Daarom geef ik vandaag vier tips om deze tijd optimaal te benutten, zodat je de onvermijdelijke hectiek die het leven ons soms biedt beter kan weerstaan.

Bereid je goed voor

Ik moet elke dag ontbijten, maar toch sta ik vaak naar een lege koelkast te kijken als ik het druk heb. Door net even wat bewuster je boodschappen te doen, maak je dat noodzakelijke moment in de ochtend net wat aangenamer. Zorg dus voor een goed ontbijtje en voor je favoriete spullen onder de douche.

Doe het met aandacht

Door echt aandacht te geven aan wat je aan het doen bent, ontspan je. Dit komt doordat je je aandacht maar op één ding tegelijk kan focussen. Dus als je het warme water van de douche over je lichaam voelt stromen of aandacht besteedt aan de geur van je kopje koffie, heeft je hoofd geen tijd om te gaan piekeren over alles wat er nog moet gebeuren. Wees met je aandacht bij het moment: kijk, voel, ruik, proef en luister.

Voel je adem 

Naast de aandacht voor wat je aan het doen bent, kan je je aandacht ook naar je adem brengen. Je adem is een anker dat je aandacht altijd naar het moment terug kan brengen, hoe ver je ook bent weggedobberd. Zodra je het opmerkt, ben je in het nu en ontspan je.

Wees dankbaar

Probeer te genieten van het moment dat je even voor jezelf hebt. Al is het maar het aantrekken van een zachte trui of de slok koffie die je nog net kan nemen, ze zorgen ervoor dat je de uitdagingen die de dag je gaat brengen net wat beter aankan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *