Belemmerende gedachten

Belemmerende gedachten

‘Ik kan niet zingen.’

‘Ik kan niet dansen.’

‘Ik ben niet creatief.’

Je hoort dit soort uitspraken zo vaak, dat het eigenlijk niet meer opvalt hoe vaak we tegen onszelf zeggen dat we iets niet kunnen. Dit zou niet zo erg zijn als het dingen waren die ons niks interesseerden, maar vaak gaat het juist over iets dat we stiekem wel zouden willen kunnen. Zo hoor ik het namelijk ook als het gaat over een hogere functie op het werk, of als iemand erover denkt om een nieuwe weg in te slaan.

Hoe weet je eigenlijk dat je iets niet kan, heb je het wel eens echt geprobeerd? Heb je weleens echt gezongen? Lijkt het misschien alsof je het niet kan en klinkt het nu nergens naar, maar heb je, als je even gaat oefenen, misschien een verborgen talent? Het is zonde als we ons laten beheersen door zo’n simpele gedachte. Eén gedachte zorgt ervoor dat we niet kunnen najagen wat we eigenlijk heel graag willen.

Zelf dacht ik dat yoga niks voor mij was, omdat ik niet lenig was. Ik dacht dat ik het nooit zou kunnen. Deze gedachte zorgde er bijna voor dat ik het niet ging proberen. Het mooie van yoga is echter dat het je uitdaagt om je lichaam te accepteren zoals het is en het de tijd te geven die het nodig heeft. Uiteindelijk kwam ik erachter dat ik met heel veel geduld en oefening veel meer kan dan ik denk.

Je bent tot zo veel meer in staat dan je denkt. 

Dus ik wil je uitdagen je belemmerende gedachten te horen, maar ook even niet te geloven. Zoveel valt te leren. Achteraf denk je altijd: had ik het toch maar geprobeerd. Misschien denk je dat nu zelfs al. Zorg er dan nu voor dat je dit over tien jaar niet meer denkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *